Alt yapı çalışmaları şehirlerin görünmeyen yüzüdür. Binalardan çıkan atık suların, binalara giren su hatlarının, iletişim, elektrik ve doğalgaz gibi birçok ihtiyacın, modern şehirlerde alt yapılarda barındırıldığı görülmektedir. Binalar inşa edilirken, bulvarlar, caddeler veya sokaklarda şehir hayatının gereklerinden biri olan yer altı çalışmaları, yapısal olarak projelendirilen ve koordine edilen çalışmalar arasındadır. Bazı alt yapı çalışmaları yerel yönetimler tarafında üstlenilirken; bazıları ise özel firmalar tarafından yürütülür.
Alt yapılar belirli projeler yapılarak belirlenir ve çalışmalar proje uzmanları koordinesinde yürütülür. Alt yapılarda en fazla karşılaşılan problemleri tespit ederek çalışma esnasında dikkat edilecek unsurlar olarak hesaba almak gerekir. Bu çalışmalar yapılırken üst yapıya zarar vermeden devam edilmesi önemlidir.
Alt Yapı Çalışmaları Nelerdir?
En fazla dikkat çeken ve istenen alt yapı çalışmalar arasında başta kanalizasyonlar gelmektedir. Tüm bina türlerinden ve sanayi tesislerinden çıkan atık suların kanalizasyona bağlanarak kirliliği yer yüzünden uzak tuttuğu görülmektedir. Su boruları da yine aynı mantalite ile yer altından götürülmekte, istenen tüm yerleşim yerlerine ulaştırılmaktadır. Bu konuda en ciddi durum ise eskiden döşenen su borularında asbest kullanılmış olmasıdır. Buna dikkat ederek alt yapı çalışmalarının yürütülmesi sağlık açısından elzemdir.
Alt yapı çalışmalar arasında en fazla yer alan ikinci sektör ise elektrik alanıdır. Elektriklerin kısa bir süre önce yer üstündeki direklerden gittiği, daha sonra yeni ihaleler ile yer altına alınmaya başladığı görülmektedir. Yüksek gerilimler bazı dağlık yerleşim yerlerinde halen yer üstünden giderken, şehirlerde yerin altına alınmaya başlamıştır. Yer altındaki su problemini yerel yönetimler çözerken elektrik problemleri ise özel teşebbüsün sorumluluğu altındadır.
Yer altından giden hatların arasında doğalgazlar da bulunmaktadır. Farklı vilayetlerde farklı isim altında faaliyet gösteren doğalgaz şirketleri, hatları yer altından götürmek için alt yapı çalışmalarına ağırlık vermektedir. Bunu da dışarıdan hizmet alarak yürütebilmektedir. Kısa zaman öncesine kadar doğalgaz olmayan birçok şehrimiz, hızlı projelerle doğalgaz ile tanışmıştır.
Bir diğer çalışma ise telekomünikasyon alt yapısıdır. Tamamen özel şirketler aracılığı ile yürütülen bu hizmetlerin, yağışlardan ve diğer nedenlerden etkilenmemesi için yer altına alındığı görülmektedir. Eskiden daha çok elektrik kesintisi olurken, artık fazla olmaması, su kesintilerinin modern alt yapı çalışmaları sayesinde daha hızlı çözüm kavuşturulması, kanalizasyon problemlerinde modern yöntemler ve teknolojik araçlarla daha çabuk aksiyon alınması alt yapı çalışmalarına neden önem verilmesi gerektiğinin en önemli kanıtıdır.
Farklı Alt Yapı Projeleri
Günümüzde köprüler, metrolar ve diğer ulaşım araçları için de farklı alt yapı projeleri yürütülmektedir. Bu çalışmalarda kazıların yapıldığı, hafriyatların taşındığı, proje esaslarının gerçekleştirildiği görülmektedir. Tüm bu faaliyetlerin başarılı şekilde tamamlanması için deneyimli firmalardan hizmet alınması önemlidir. Deneyimli firmaların profesyonel kadroları tüm proje türlerine hakim olarak çalışmalara önderlik etmektedir.
Ülkemizde ve yurt dışında inşaat ve sanayi tesisleri alanlarında, devlet eliyle veya özel girişimlerle, son zamanlarda çok ciddi atılımların yapıldığı göz önüne alındığında, yapılacak her türlü üst yapının belirli bir alt yapıya sahip olması gerektiği görülmektedir. Bunun için de kapsamlı bir çalışma sunulması, hataya yer verilmemesi, yeniden yapım maliyetinden kaçınmak için, işin ehline teslim edilmesi zaruri olarak değerlendirilmektedir.